Placuszki z cukinii z twarożkiem i z łososiem
Jak śpiewał klasyk: mimozami jesień się zaczyna... podobnie i w kuchni są takie potrawy, których sporządzanie świadczy o początkach jesieni. Tak według nas jest z potrawami z cukinią, która dojrzewa pod koniec lata i można z niej zrobić różne cuda do zjedzenia. Dzisiaj polecamy placuszki z cukinii w towarzystwie twarożku i łososia wędzonego. Interesująca propozycja na jesienną przystawkę.
Składniki:
500 g cukinii
4 łyżki mąki
2 jajka
olej
kilka łyżek twarożku
kilka plastrów łososia
szczypta mięty
szczypta bazylii
szczypta pietruszki
garść szczypiorku
garść koperku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 20 min, aż puści soki. Następnie odcisnąć sok i wymieszać z mąką i jajkiem oraz częścią koperku. Z masy uformować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone placuszki odsączyć na papierowym ręczniku.
Twarożek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na usmażonych placuszkach nałożyć trochę twarożku i kawałek wędzonego łososia.
Komentarze
Prześlij komentarz