Ciasto wiewiórka
Ma wiewiórka rude futro,
zawsze troszczy się o jutro.
Gospodyni z niej wzorowa,
swe zapasy skrzętnie chowa.
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szkl oleju
100 g posiekanych orzechów
3 duże jabłka
zawsze troszczy się o jutro.
Gospodyni z niej wzorowa,
swe zapasy skrzętnie chowa.
Tak nam się przypomniał wierszyk z dzieciństwa, który doskonale pasuje do nazwy i składników dzisiejszego ciasta.
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szkl oleju
100 g posiekanych orzechów
3 duże jabłka
Orzechy posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę, dokładnie zmiksować z mąką (mikserem). Do masy, bez przerwy miksując, wlać cienkim strumieniem olej. Do ciasta dodać posiekane orzechy i pokrojone jabłka, wymieszać i wyłożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz