Ciasteczka ze śliwkami
Wpadliśmy jak śliwka w kompot z tymi ciasteczkami, dlaczego? A dlatego, że te ciasteczka są obłędnie smaczne, zdrowe, a do tego ekspresowe. Niektórzy z nas uwielbiają takie słodkie i szybkie przepisy, by długo nie czekać na słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
160 g płatków owsianych
90 g mąki pszennej typ 450
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g miodu
10 g siemienia lnianego
10 suszonych śliwek
ok 220 g śliwek węgierek
Suszone śliwki posiekać . Świeże, wydrylowane śliwki zmiksować na jednolitą masę . W misce wymieszać wszystkie składniki. Masę zostawić na ok. 30 minut aby płatki napęczniały. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki, lub wilgotnych rąk wykładać porcje ciasteczek. Ciastka piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasteczka zostawić na blaszce do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz