Chłodnik pomidorowy
Późna wiosna i lato to czas chłodników, najbardziej znany w naszym regionie to chłodnik chłodnik litewski i chłodnik ogórkowy. My lubimy nowe smaki i proponujemy chłodnik pomidorowy na bazie kefiru, z dużą ilością szczypiorku.
Składniki:
4 szkl kefiru
500 g pomidorów
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 jajka
sól
pieprz
Ze sparzonych pomidorów usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do kefiru. Zblendować. Dodać drobno pokrojony szczypiorek i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Na talerzach ułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, i zalać schłodzoną zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz