Dynastia
Kto pamięta serial amerykański "Dynastia" to wie, ze był pełen bogactw, przepychu, wyrafinowanych strojów i aut. I tak też jest z tym naszym ciastem, nie no, żeby auta czy stroje w nim były, ale dużo smacznych i ciekawych składników, które łączą się w spójną całość. Bardzo efektowne ciasto, eleganckie tak jak Alexis strojne, a wyrafinowane jak Krystle ;)
Składniki:
Ciasto:
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 jajek
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Masa wiśniowa:
2 wiśniowe galaretki
słoik wiśni
słoik powideł
Masa cytrynowa:
1 śmietana „Śnieżka”
3/4 szklanki mleka
galaretka cytrynowa
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, wbijając kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części. Jedną zostawić białą, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej orzechy. Upiec trzy placki piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 20 minut każdy.
Galaretki wiśniowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a kiedy zaczną tężeć dodać odsączone wiśnie z kompotu. Upieczony, biały placek posmarować powidłami, wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami, nakryć plackiem orzechowym i lekko docisnąć.
Cytrynową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Bitą śmietanę w proszku ubić z zimnym mlekiem. Kiedy cytrynowa galaretka zacznie tężeć, przelać ją do bitej śmietany i razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wylać na placek orzechowy i całość przykryć plackiem czekoladowym lekko dociskając. Polać dowolną polewą czekoladową. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Moja mama zakochała się w tym cieście i teraz musze upiec ;P
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy, my ten przepis mamy właśnie od jednej mamy :)
OdpowiedzUsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i zapraszamy do wypróbowania przepisu.
UsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x36 cm oczywiście centymetr w tą czy w tą nie zrobi dużej różnicy. Pozdrawiamy
UsuńDużo pracy przy tym cieście, ale jest pyszne. :)
OdpowiedzUsuń