Letnia sałatka cioci Ani
Ciocia Ania wie co dobre i bardzo często podsyła nam sprawdzone przepisy. Ten okazał się strzałem w dziesiątkę w czasie upałów, bo sałatka doskonale sprawdza się na lekką kolację, nawadniającą, dostarczającą mikro i makroelementów i po prostu smaczną. A połączenie arbuza z wytrawnymi składnikami znamy i lubimy od pewnego czasu.
Składniki:
opakowanie rukoli
dobry ser feta
1/4 arbuza
pól słoiczka oliwek
2 kiście pomidorków koktajlowych
garść pestek słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Rukolę i pomidorki opłukać, rukolę porwać na części, pomidorki przekroić na "cztery", przełożyć do salaterki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, arbuza pokroić w cząstki wielkości 1cm na 1cm lub tak jak u nas wydrążyć specjalną łyżeczką tworząc kulki. Ser pokroić w kostkę, wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać, a z oliwy, soku i przypraw przyrządzić sos, polać przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz