Krem z kalafiora
Już chyba na naszym blogu była mowa o tym, że lubimy zupy kremy i to bardzo. Dzisiaj proponujemy krem z kalafiora w nieco innej wersji, bo wzbogaconej pomidorami, przez co zupka nie jest mdła, a kolor też jest zachęcający do jedzenia. Naprawdę warto spróbować.
Składniki: (4 porcje)
1 kalafior
4 średnie ziemniaki
2 dojrzałe pomidory lub ½ puszki pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 marchewka
korzeń pietruszki
plaster selera
kawałek pora
sól
oregano
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępna warzyw i pokroić je w drobną kostkę. Kalafiora rozdzielić na różyczki. Masło z oliwą podgrzać w głębokim rondlu, wrzucić kalafiora, dusić kilka minut, stale mieszając. Dołożyć pozostałe warzywa, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować na wolnym, aż warzywa staną się miękkie.
W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. Pomidory z puszki po prostu wrzucić do garnka. Krem ma być gęsty, ale płynny. Dolać odrobinę wody, jeśli się wygotuje. Całość po ugotowaniu zmiksować, doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz