Malinowy sok jednodniowy
Dlaczego sok jednodniowy? A no dlatego, że produkcja jego trwa jeden dzień, aby zachował jak najwięcej właściwości odżywczych malin. Sok wychodzi obłędnie pachnący malinami, a smak idealnie odzwierciedla te owoce. Ten produkt wspomaga nas w leczeniu przeziębienia czy grypy, jest napotny, a pity profilaktycznie chroni nas przed zachorowaniami na wszelkiego rodzaju jesienno-zimowe paskudztwa. Polecamy robić, a picie jego to już sama przyjemność.
Składniki:
2 litry malin
60-80 dag cukru
Maliny przekładać do słoja posypując dość obficie cukrem. Tyle warstw na ile nam wystarczy, odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na 12 godzin, po czym dokładnie przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach odcedzić sok najpierw na durszlaku, później na sitku i przelać do garnka. Zagotować, uważać żeby nie wykipiał, b obędzie się bardzo pienił, i gorący przelać do czystych i suchych buteleczek. Odwrócić do góry dnem i po wystygnięciu sprawdzić czy butelki się pozamykały. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz