Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Zapiekanka rybna być może brzmi to nierealnie, ale jak się okazuje jest bardzo realnie smaczna. Nie ma zapachu iście rybnego, jest dość lekka, a marchewka w niej super chrupiąca. To taka alternatywa do ryby pieczonej, smażonej czy gotowanej na parze. Taka smaczna alternatywa.
Składniki:
600 g dorsza lub innej białej ryby
200 g jogurtu naturalnego
125 ml bulionu
50 g żółtego sera
1 marchew
1 mała cebula
szpinak mrożony lub kilka liści świeżego
sezam
sól
pieprz
Rybę opłukać i pokroić na kawałki, lekko posolić i obsmażyć na patelni (nie smażyć). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchew i cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, posypać rybę i przyprawić solą i pieprzem. Na to ułożyć szpinak i starty ser, polać jogurtem wymieszanym z bulionem, posypać sezamem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz