Sałatka włoska
Składniki:
250 g piersi kurczaka
4 pomidory
3 łodygi selera naciowego
kilka liści sałaty
kilka filecików anchois
Sos:
½ szklanki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Wszystkie składniki sosu zmieszać w szczelnie zakręconym słoiku. Filet z kurczaka ugotować na parze lub w tradycyjny sposób, wystudzić i pokroić w niewielkie kawałki. 2 pomidory pokroić w niewielka kostkę i wymieszać z drobno pokrojonymi łodygami selera i kurczakiem. Pozostałe pomidory pokroić w plastry. Liście sałaty ułożyć na dużym talerzu, plastry pomidorów ułożyć dookoła sałaty. Mieszankę pomidorów, selera i mięsa ułożyć na sałacie i posypać je pokrojonymi filecikami anchois. Polać przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz