Lekcja kulinarna Pani Elżbiety Wójcik
28 stycznia w Zespole
Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie odbyły się pokazy gastronomiczne w
ramach programu „Spacer po zawodach”.
Gościliśmy w naszych skromnych progach
panią Elżbietę Wójcik, właścicielkę restauracji „Koncertowa” w Lublinie.
Doskonałego kucharza, a przy tym wielbicielkę i badaczkę kuchni regionalnej
zwłaszcza tradycyjnej kuchni lubelskiej.
Pani Ela jest
inspiracją i dobrym duchem „Kulinarnych”, to dzięki niej w 2014 mogliśmy brać
udział w XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w
Muzeum Wsi Lubelskiej i zając tam zaszczytne II miejsce.
Tym razem uczniowie
klas gastronomicznych mogli obserwować panią Elę w akcji, podczas sporządzania
wyśmienitych potraw. Nasz gość na wstępie przypomniał podstawowe zasady bhp w
gastronomii, a potem opowiadając o sztuce i tajnikach kulinarnych przygotował
pyszne mini kanapeczki, jaja faszerowane, roladki z szynki oraz faszerowane
pieczarki. Pani Ela wybrała wśród naszych uczniów dwie asystentki Agatę i
Monikę być może to jakiś znak dla dziewczynek na przyszłość.
Komentarze
Prześlij komentarz