Lubelskie smaki na Wielkanocnym stole
Ferie zimowe to nie tylko czas relaksu i błogiego nic nierobienia, ale również okres w którym można zdobyć nowe doświadczenia i doszkolić swoje umiejętności.
Tak było w przypadku „Kulinarnych”. Pani Agnieszka Pawlas nasz przedstawiciel uczestniczyła w szkoleniu ”LUBELSKIE SMAKI NA WIELKANOCNYM STOLE”. Organizatorem trzydniowego szkolenia (15-17.02.2016) była Lokalna Grupa Działania Krasnystaw Plus.
Tak było w przypadku „Kulinarnych”. Pani Agnieszka Pawlas nasz przedstawiciel uczestniczyła w szkoleniu ”LUBELSKIE SMAKI NA WIELKANOCNYM STOLE”. Organizatorem trzydniowego szkolenia (15-17.02.2016) była Lokalna Grupa Działania Krasnystaw Plus.
Szkolenie w przytulnych wnętrzach Krasnej Chaty prowadziła pani Elżbieta Wójcik – Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie.
Tematyka szkolenia obejmowała przystawki (roladki z polędwiczki z suszonymi pomidorami, roladki z indyka ze szparagami, zamojskie bitki, kaczka po zamojsku, pstrąg faszerowany, jaja faszerowane i jaja po szkocku), dania (baleron lubelski, pasztet z perliczki, udka faszerowane) ciasta (lekka babka z ucieranym lukrem i mazurek pomarańczowy) oraz kilka innych. Uczestnicy mieli możliwość poznania cząstki kulinarnych tradycji Lubelszczyzny i zdobyć nowe umiejętności kulinarne. Była to również okazja do wymiany doświadczeń i przepisów pomiędzy uczestnikami szkolenia.
Poniżej krótka foto relacja ze szkolenia a już wkrótce tradycyjne przepisy w naszym wykonaniu będzie można zobaczyć na blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz