Owsianka z kaki i orzechami
Kolejna odsłona owsianki, która tak znienawidzona w dzieciństwie teraz przechodzi renesans, bo gluten jest "be" ;) Dzisiaj dodatkami są orzechy, migdały i owoc kaki, czyli persymona lub też hurma wschodnia, owoc pochodzący z Chin, wyglądem przypominający pomidor, ale w smaku zupełnie inny. Polecamy spróbować z naszą owsianką.
Składniki:
1 owoc kaki
4 łyżki płatków owsianych
1 szkl mleka
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka brązowego cukru
1 garstka orzechów nerkowca
1 garstka orzechów laskowych
6 orzechów brazylijskich
Płatki wsypać do garnuszka, zalać mlekiem. Dodać siemię lniane i cukier. Kaki umyć obrać i pokroić na kawałki. Połowę wrzucić do owsianki. Całość gotować na małym ogniu aż będzie gęsta. Orzechy drobno posiekać i dodać pod koniec gotowania. Gdy owsianka będzie gotowa przełożyć ją do miseczki i udekorować pozostałą częścią kaki.
Owsianka zawsze i wszędzie. A taka to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się w 100%. Również uwielbiamy owsianki
OdpowiedzUsuń