Cukinia zapiekana w cieście z mandarynkową nutą


Niby wszystko to znamy, bo i zapiekankę cukiniową i mandarynki, ale w połączeniu to jeszcze nie jedliśmy. Oczywiście jak to Kulinarni musieliśmy spróbować, no i okazało się strzałem w dziesiątkę: fajna konsystencja, wygląd, a przede wszystkim smak serowo-mandarynkowy. No po prostu rewelacja, musicie koniecznie spróbować. Przepis nie jest nasz pochodzi z bloga amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com


Składniki:

600 g cukinii 
150 g mąki pszennej
50 g tartego parmezanu 
1 jajko 
2 łyżki soku z mandarynek 
200 ml wody 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
masło do wysmarowania formy


Mąkę wsypać do dużej miski, wbić jajko. Dodać wodę, sok wyciśnięty z mandarynek, szczyptę cukru i sól. Zmiksować ciasto. 
Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie półplasterki. Oprószyć solą i dowolnymi ziołami. Pokrojone warzywa przełożyć do misy z ciastem. Dodać starty parmezan i całość wymieszać łyżką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego masłem i wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40-45 minut do zrumienienia. 








 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty