Karkówka w potrawce z porów
My karkówkę wiemy jak przyrządzić dobrze, zawsze nam wychodzi. Tym razem pokusiliśmy się o schowanie jej pod pierzynką z porów i kukurydzy co jej się bardzo spodobało i oddała nam cały swój smak i aromat, który tak lubimy.
Składniki:
1 kg karkówki
2 duże cebule
3 łyżki oleju
750 g porów
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
kostka rosołowa
natka pietruszki
sól
pieprz
Cebulę pokroić na grube cząstki, obsmażyć na oleju i podlać 1,5 szklanki wody. W blaszce ułożyć lekko podsmażone mięso, dodać cebulę, przykryć i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Mięso piec ok.1,5 godz. W tym czasie pory pokroić w talarki. Kukurydzę odlać z zalewy. 30 minut przed końcem pieczenia do naczynia z mięsem dołożyć pory i kukurydzę i zalać mięso śmietaną. Upieczone mięso wyjąć z naczynia, a sos doprawić pokruszoną kostką bulionową, solą i pieprzem. Posypać pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz