Zupa z marchewki i czerwonej soczewicy
Zupa jak to to zupa sycąca, pożywna i lubiana przez większość. A ta zupa nie dość, że zawiera wszystkie te cechy to jeszcze pachnie i smakuje jakby zawierała mięso, a przecież go nie zawiera. Doskonała propozycja dla wegetarian, ale też osób mięsożernych, bo naprawdę jest smaczna.
Składniki, około 6 porcji:
4 średnie marchewki
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 - 3 pełne łyżki masła
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
200 g czerwonej soczewicy
sól
pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
drobny makaron w kształcie gwiazdek
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu. Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie, pod koniec gotowania dodać garść makaronu. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować ,dodać mleko, gdy zupa będzie za gęsta należy dodać więcej mleka lub bulionu. Ale generalnie ta zupa im gęstsza tym lepsza.
Komentarze
Prześlij komentarz