Makaron ze szparagami i kurkami


Sezon na szparagi jest tylko wiosną, dlatego i Kulinarni podjęli wezwanie sporządzić danie z tym modnym warzywem. Jak się okazało nie jest to nielada wyczyn i gotowanie oraz obróbka szparagów nie jest taka skomplikowana jak w książkach piszą. Szparagi białe obieramy ze skórki, a zielone nie, prawdopodobnie tutaj i zielone by się doskonale sprawdziły, więc szparagi w dłoń!!
 

Składniki dla 4 osób:


200 g makaronu penne wieloziarnistego
pęczek szparagów
100 g świeżych lub mrożonych kurek
200 ml śmietanki 30%
100 g sera cheddar lub inny twardy ser
100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
łyżka masła
łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Szparagi obrać obieraczką do warzyw na całej długości (oprócz końcówek), odciąć zdrewniałe i łykowate końce łodyg (około 4 cm) i wyrzucić. Obrane szparagi opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na 4 - 5 cm kawałki. Zagotować osoloną wodę w garnku, dodać makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 8 minut przed końcem gotowania dodać łodygi szparagów, a na 3 minuty przed końcem dodać końcówki. W międzyczasie na patelni na maśle zeszklić czosnek, dodać oczyszczone kurki i dusić przez około 5 minut. Makaron ze szparagami odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, mieszając podgrzewać jeszcze przez około pół minuty, podlać śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem, zdjąć z ognia, dodać starty cheddar. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać pokrojonym serem z niebieską pleśnią.














Komentarze

Popularne posty