Dwukolorowy rabarbarowiec


Rabarbar plus budyń plus półkruche ciasto w dodatku w dwóch kolorach są to określenia, które charakteryzują to ciasto... a jeszcze zapomnieliśmy dodać, że smak pyszny, delikatny, słodko-kwaśny. Czego chcieć więcej, bo nie jest ono skomplikowane i jak się okazuje kosztowne też nie. Specjalnie dla łasuchów rabarbarowych!!


Składniki:

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
6 łyżek cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki kakao

Pianka:
5 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
4 łyżki cukru


Mąkę posiekać z proszkiem, cukrem i margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta pozostaje biała, a  do pozostałej 1/3 dodać kakao i szybko zagnieść i włożyć w woreczkach do zamrażalnika. Rabarbar obrać, pokroić na małe 1 cm kawałki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dół kwadratowej tortownicy o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić białym ciastem dno zostawiając nieco wyższy brzeg. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i podpiec przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Po wyjęciu zostawić do wystygnięcia. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, dosypać porcjami oba rodzaje cukru, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami sproszkowany budyń. Na koniec delikatnie wlewać olej i wolno miksować. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę, następnie rabarbar i zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec przez 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.












Komentarze

Popularne posty