Filet z kurczaka z karmelizowanym truskawkami
Dzisiaj coś nietypowego, ale jak się okazuje w sezonie truskawkowym wszystkie chwyty są dozwolone...
Chcemy Wam zaproponować, wydawałoby się zestawienie niemożliwe, ale jak się okazuje pyszne, ciekawe i nie koniecznie dla odważnych, a mianowicie - filet z kurczaka w sosie z karmelizowanych truskawek. Koniecznie spróbujcie, bo sezon w pełni!!
Składniki:
Mięso:
300 g filetu z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
chili
sól
pieprz
Sos:
200 g truskawek
4 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego
Mięso:
Wymieszać sos sojowy z miodem i olejem. Dodać posiekany czosnek, pieprz i chili. Oczyszczone filety obtoczyć dokładnie w marynacie, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 1godz. Po tym czasie układać pojedynczo na folii aluminiowej, polać marynatą, zawinąć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.25-30min.
Sos:
Na głębokiej patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone na pół truskawki i zasypać je brązowym cukrem. Delikatnie mieszać aż cukier się rozpuści. Dosypać kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu ok.4 minuty. Mięso podawać z gorącym sosem, ryżem oraz świeżą sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz