Filet z kurczaka z karmelizowanym truskawkami


Dzisiaj coś nietypowego, ale jak się okazuje w sezonie truskawkowym wszystkie chwyty są dozwolone...
Chcemy Wam zaproponować, wydawałoby się zestawienie niemożliwe, ale jak się okazuje pyszne, ciekawe i nie koniecznie dla odważnych, a mianowicie - filet z kurczaka w sosie z karmelizowanych truskawek. Koniecznie spróbujcie, bo sezon w pełni!!



Składniki: 

Mięso: 
300 g filetu z kurczaka 
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju 
2 łyżki miodu 
1 ząbek czosnku 
chili 
sól
pieprz 

Sos:
200 g truskawek 
4 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru 
1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego

Mięso:
Wymieszać sos sojowy z miodem i olejem. Dodać posiekany czosnek, pieprz i chili. Oczyszczone filety obtoczyć dokładnie w marynacie, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 1godz. Po tym czasie układać pojedynczo na folii aluminiowej, polać marynatą, zawinąć  i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.25-30min.


Sos:
Na głębokiej patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone na pół truskawki i zasypać je brązowym cukrem. Delikatnie mieszać aż cukier się rozpuści. Dosypać kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotować na wolnym ogniu ok.4 minuty. Mięso podawać z gorącym sosem, ryżem  oraz świeżą sałatą. 















Komentarze

Popularne posty