Tarta truskawkowa
W zielonym ogródku
rosną równe krzaczki,
a na nich truskawki
czerwone jak maczki.
W pachnącym ogródku
zielone grządeczki,
śmieją się wesoło
smaczne truskaweczki!
Pyszny, roześmiany
krem z bitej śmietany.
Na stole miseczki,
a w nich truskaweczki *
Spód:
180 g mąki
2 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Truskawki:
300 g truskawek
3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku
5 łyżek dżemu truskawkowego
Beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę na tarte o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni. Piec na złoty kolor
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie osuszone truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z kisielem (proszkiem). Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz