Sałatka z gorącymi ogórkami


Propozycja niezwykłej sałatki na ciepło, w roli głównej ogórki w sosie francuskim



Składniki:

Sos francuski
¾ szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz

Wszystkie składniki sosu zmieszać w szczelnie zamkniętym słoiku. Sos można przechowywać w lodówce i zawsze wstrząsnąć przed użyciem.

Sałatka
1 ogórek
1 ząbek czosnku
mała główka sałaty lub mieszanka sałat
1 łyżka drobno posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Trzy łyżki sosu francuskiego wlać do garnuszka, wrzucić do niego posiekany ząbek czosnku i plasterki ogórka i podgrzewać na średnim ogniu aż ogórek zrobi się miękki. W salaterce przygotować porwana sałatę i posiekany koperek, wlać sok z cytryny. Zawartość garnuszka wlać do sałaty, starannie wymieszać i zaraz podawać sałatkę posypaną zielona pietruszką. 










Komentarze

Popularne posty