Ratatui
Może nie wygląda pięknie ale smakuje doskonale. Jest to alternatywa dla powszechnie znanego leczo, przez poniektórych już trochę znienawidzonego. Zapraszamy zmienić nieco stary przepis i doskonałe nowe danie gotowe.
Składniki:
1
spory bakłażan
1
cebula
1
czerwona papryka
2
małe cukinie
2
pomidory
2
ząbki czosnku
3
łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
sól
pieprz
¾
szklanki oleju
Bakłażany pokroić w
kostkę bez obierania ze skórki, posolić i pozostawić na 20 minut aby puściły sok.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na małym ogniu zeszklić drobno pokrojoną
cebulę. Z bakłażanów odlać sok i wrzucić je do cebuli, następnie dodać
pokrojoną paprykę i smażyć razem około 10 minut. Cukinię pokroić w plasterki
razem ze skórką, i dodać do warzyw , smażyć około 10 minut. Następnie dodać
obrane i pokrojone pomidory i zgnieciony czosnek. Smażyć do odparowania
nadmiaru płynu. Doprawić solą i pieprzem, posypać bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz