Ratatui


Może nie wygląda pięknie ale smakuje doskonale. Jest to alternatywa dla powszechnie znanego leczo, przez poniektórych już trochę znienawidzonego. Zapraszamy zmienić nieco stary przepis i doskonałe nowe danie gotowe. 




Składniki:

1 spory bakłażan
1 cebula
1 czerwona papryka
2 małe cukinie
2 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
sól
pieprz
¾ szklanki oleju

Bakłażany pokroić w kostkę bez obierania ze skórki, posolić i pozostawić na 20 minut aby puściły sok. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na małym ogniu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Z bakłażanów odlać sok i wrzucić je do cebuli, następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć razem około 10 minut. Cukinię pokroić w plasterki razem ze skórką, i dodać do warzyw , smażyć około 10 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone pomidory i zgnieciony czosnek. Smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić solą i pieprzem, posypać bazylią. 









Komentarze

Popularne posty