Burgery z Zetki sfery
25 stycznia 2024 roku przyjechał do nas pan Artur Wawer, który zaprezentował nowe trendy w potrawach z wieprzowiny. Projekt "Sztuka mięsa 2" jest realizowany w celu promowania potraw z wieprzowiny wśród młodzieży uczącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas warsztatów sporządzaliśmy burgery z mięsa wieprzowego, z ulubionymi dodatkami. Wyszły pyszne, musicie spróbować, polecanko!
Składniki:
Kotlety:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
łyżeczka marynowanego imbiru
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
szczypta curry
sól, pieprz
papryka ostra i słodka do smaku
Bułki:
kajzerki burgerowe
Sos:
8 łyżek majonezu
4 łyżki ketchupu
Imbir pokroić drobno, dodać mięso, przyprawy i 50 g wody, dobrze wymieszać. Uformować kotlety po około 125g, dać chwilę odpocząć mięsu i smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron. Dodatki my akurat mieliśmy takie jak najbardziej lubimy, warzywa pokroiliśmy w cienkie plastry, majonez wymieszaliśmy z ketchupem. Ciepłe bułki po upieczeniu przekroiliśmy i posmarowaliśmy sosem, dodaliśmy kotleciki, wszystkie dodatki i szybciutko zajadaliśmy, bo wyszły bardzo pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz