Zupa serowo-brokułowa

Różnego rodzaju zup jest u nas ponad 300, ale takiej jeszcze nie robiliśmy. W wykonaniu niezbyt skomplikowana ale w smaku na prawdę pyszna. My polecamy ją podawać z grzankami z pomidorkami i serem, co jeszcze bardziej podkreśla jej smak i nadaje wyjątkowości. 


Składniki:

ok. 1,5 l bulionu warzywnego
1 brokuł 
5 ziemniaków  
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dag topionego serka
10 dag świeżo startego parmezanu 
125 ml szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 łyżki oleju
szczypta mielonego chilli 
1/3 płaskiej łyżeczki kuminu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

W garnku na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek i dalej podsmażyć. Wlać bulion, dodać ziemniaki i ugotować do miękkości, przyprawić i zblendować. Dodać brokuł drobno pokrojony, chwilę podgotować, dodać serek topiony i śmietankę. Podawać z posiekaną natką pietruszki i tartym serem. 






Komentarze

Popularne posty