Roladki lasagne ze szpinakiem

Lazania w nieco innym wydaniu, bo w formie roladek, podpatrzona u Sylwii- okolicepalnika.pl. Bardzo przypadło nam do gustu to danie, bo jest pełne uwielbianego przez nasz szpinaku i dojrzałych pomidorów. Idealny obiad dla tych co za mięsem nie przepadają. 
 
Składniki:

Roladki:
10 listków makaronu lasagne
sos pomidorowy 
200 g riccotty
300 g mrożonego szpinaku
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
100 g tartej mozzarelli
garść liści bazylii

Sos:
1 kg świeżych dojrzałych pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku 
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
garść listków bazylii
3 łyżki oliwy 

Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę, do momentu aż zmięknie i delikatnie się zrumieni.
Następnie dodać na patelnię czosnek pokrojone w plasterki. Po około minucie dodać pomidory, sól i pieprz oraz oregano. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut lub dłużej w zależności od tego jak dużo soku mają pomidory. Mieszać od czasu do czasu i delikatnie rozgniatając pomidory. Sos powinien być gęsty. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Jeśli nie lubicie kawałków w sosie można go zblendować.
Cebulę pokroić bardzo drobno, a następnie podsmażyć ją na rozgrzanej oliwie, tak aby stała się szklista. Dodać do niej rozdrobniony, rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać około minuty, następnie dodaj riccottę, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać na jeszcze ciepłej patelni. Doprawić całość solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
Obgotować lekko płaty lasagne, tak aby były na tyle miękkie, aby można było je łatwo zawinąć w rulon. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotować naczynie żaroodporne i na jego dno wyłożyć 3/4 sosu pomidorowego. Rozsmarować go równomiernie.
Następnie przygotować roladki. Na blacie rozłożyć płaty makaronu. Na każdym z nich rozsmarować porcję nadzienia szpinakowego i posypać serem. Każdy płat zwinąć w rulon i ułożyć na sosie w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu roladek rozsmarować pozostały sos oraz oprószyć całość dodatkową porcją sera. Na wierzchu ułóż listki bazylii. Roladki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.






Komentarze

Popularne posty