Schab duszony w sosie pieczarkowym
Propozycja na niedzielny obiad zamiast tradycyjnego schabowego. Schab duszony w sosie pieczarkowym. Soczysty i delikatny, zasmakuje Wam z pewnością. A sosiku jest tak dużo że może być jeszcze na poniedziałek jako dodatek np. do ulubionej kaszy.
5 plastrów schabu bez kości
250 g pieczarek
1mały por
300 ml bulionu
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
150 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
tymianek
słodka papryka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki
Schab oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Do rondelka z grubym dnem wrzucić
pokrojone pieczarki i pora. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone mięso przełożyć do rondla z pieczarkami i porem, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zalać bulionem. Całość dusić pod przykryciem przez minimum 1 godzinę na małym ogniu.
Do śmietanki dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia. Następnie przelać do rondla z mięsem. Całość doprawić do smaku. Dusić i mieszać do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz