Słodkie jabłuszka
Słodkie jabłuszka skradły nasze serca podczas szkolenia u Ani Kuci w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci. Postanowiliśmy je wykonać samodzielnie, w trochę innej wersji smakowej. Wyszły smaczne i urocze. Jednak mamy dla was dobrą radę, do polewy używajcie dobrej jakości czekolady, bo nasza taka nie była i mieliśmy trochę problemy.
Prażone jabłka:
2 kg jabłek (obrane i starte na tarce)
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżka masła
Mus jabłkowy:
800 ml prażonych jabłek zmiksowanych na puree
600 ml śmietany kremówki
11 listków żelatyny
cukier do smaku opcjonalnie
600 ml śmietany kremówki
11 listków żelatyny
cukier do smaku opcjonalnie
Polewa:
350 g czekolady białej posiekanej
150 ml wody
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
5 listków żelatyny
barwnik spożywczy w żelu
Prażone jabłka: do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia
Mus jabłkowy: potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodać do letniego puree z jabłek. Wymieszać. W misie miksera ubić kremówkę na sztywną masę i połączyć z jabłkowym puree wymieszanym z żelatyną.
Polewa: potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowane deserki
Składanie: foremki do połowy wypełnić jabłkowym musem, następnie umieścić łyżeczkę prażonych jabłek. Dopełnić musem jabłkowym po brzegi. Desery wstawić na całą noc do zamrażarki.
Na drugi dzień zrobić polewę i nią polać desery. Na końcu dodać ogonek z czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz