Gulasz warzywny

Późne lato i wczesna jesień sprzyja jedzeniu warzyw bo wtedy są najświeższe i najlepsze. Wiadomo, że najzdrowiej na surowo, ale w formie warzywnego gulaszu też przypadły nam do gustu. Zajadali się nawet Ci co żyć bez mięsa nie mogą. 
Składniki:

2 duże marchewki
250g pieczarek
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
pęczek koperku
pęczek natki

Warzywa umyć i pokroić. Wszystko oprócz cukinii wrzucić do garnka, dodać odrobinę oliwy. Dodać przyprawy, pół koperku i natki, zalać wodą (około pół szklanki). Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać cukinię. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym ogniu pilnując by warzywa się nie rozgotowały. Na koniec dodać koperek i natkę. Podawać z kaszą gryczaną.







Komentarze

Popularne posty