Zrazy z sosem warzywnym
Zrazy wieprzowe z mięsa mielonego z sosem warzywnym. Tak brzmiało zadanie egzaminacyjne w zawodzie kucharz kilka lat temu. My ćwicząc do naszych przyszłych egzaminów zrobiliśmy to danie i tak nam zasmakował, ze postanowiliśmy się nim z Wami podzielić.
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jako
40 g czerstwej bułki
60 g cebuli
200 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
20 g mąki pszennej
60 g śmietany 18%
30 g bułki tartej
olej
sól
pieprz
1 jako
40 g czerstwej bułki
60 g cebuli
200 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
20 g mąki pszennej
60 g śmietany 18%
30 g bułki tartej
olej
sól
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić warzywa korzeniowe i ugotować .
Sporządzić masę z namoczonej, odciśniętej i posiekanej bułki oraz mięsa mielonego. Dodać rozdrobnioną w kostkę i podsmażoną na części oleju cebulę. Wyrobić masę z jajem, bułką tartą i doprawić do smaku (jeżeli masa mięsna jest za rzadka dodać więcej bułki tartej).
Uformować z masy mięsnej cztery porównywalnej wielkości wałki, obtoczyć je w mące i obsmażyć oleju. Przełożyć zrazy do rondla, podlać wodą i dusić około 20 minut.
Wywar z mięsa dodać do ugotowanych warzyw, zblendować je, zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Pokrojone w grube plastry zrazy ułożyć na sosie warzywnym. Można podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Komentarze
Prześlij komentarz