Kawowy Michałek
Składniki:
Blat orzechowy:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g wafelków orzechowych
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
dodatkowo
Ciasto orzechowe
– białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce
dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier
całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość
delikatnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem
– w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować
do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie
zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników. Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i
ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie
rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do
lodówki i chłodzić ok. 3 godziny. Polewa - w rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do
zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty
i energicznie zamieszać, polać polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz