Jesienne zefiry o smaku pigwy
Nasze jesienne zefiry mają delikatny posmak pigwy, lekko cierpki i kwaśny, ale taki akuratny. Pigwa kojarzy nam się z jesienną herbatką pod kocykiem na odporność i wzmocnienie. Nasze zefiry są takie właśnie na wzmocnienie i dodanie energii i to dużo energii. Jesteśmy fanami zefirów i to nasze nowe odkrycie, dlatego eksperymentujemy ze smakami i odnosimy wrażenie, że wychodzi nam to.
Składniki:
Beza:
25g puree z pigwy
100g puree z jabłek
100 g cukru
2-4 g kwasku cytrynowego
30 g białka jaja
Syrop:
50g syropu inwertowanego
125 g cukru
6g agaru (moc 900)
60g wody
Przed przygotowaniem Zefirów przygotować blaszki z papierem z narysowanymi kółeczkami i worki cukiernicze z tylkami.
Puree jabłkowe i z pigwy z cukrem podgrzać do temperatury 60-65℃, a następnie delikatnie ubijać do rozpuszczenia się cukru. Schłodzić do 35℃, dodać kwasek cytrynowy i białko. Kiedy syrop zaczyna się gotować, zacząć ubijać puree z białkiem.
Agar namoczyć w wodzie wskazanej w przepisie, zagotować z cukrem, i syropem inwertowanym. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy syrop jest gotowy, gęstnieje i z rózgi wypływa ciągła nitka, która tworzy cienki strumień galaretki.
Do puree z białkami wlać syrop i ubić na stabilną elastyczną masę. Temperatura nie powinna być niższa niż 50℃. Ciepłą masę przenieść do worka cukierniczego z tylką. Wyciskać zefiry na arkusze papieru, suszyć przez 6-12 godzin w pomieszczeniu o niskiej wilgotności. Obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz