Muffiny bazyliowe z mozzarellą
Nasze bazyliowe muffiny to propozycja na kolację lub (jeśli zostaną) na śniadanie. Jak przy każdych muffinach pracy niewiele a wychodzą bardzo smaczne. My piekliśmy nasze w silikonowej formie, stąd brak papilotek. Jednak w tradycyjnych papierowych papilotkach też będą ok.
250 ml mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
1 pomidor
mini kuleczki mozzarelli
W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać łyżką do połączenia się całości.
Na końcu wmieszać pomidora uprzednio obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub użyć silikonowej formy.
W każdej papilotce umieścić po 1 łyżce ciasta i kuleczce mozzarelli. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz