Zupa kalafiorowa po azjatycku
Uwielbiamy tradycyjną kalafiorową, jednak dziś wprowadziliśmy nieco orientalnych dodatków i otrzymaliśmy zupełnie inny ciekawy smak. To dobry pomysł by tworzyć nowe smaki i by każdy obiad był inny i zaskakujący.
1 kalafior
2 litry bulionu drobiowego
1 puszka kokosowego mleka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
garść świeżej kolendry
Do ugotowanego bulionu wlać mleko kokosowe. Dodać kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodać do zupy. Przyprawić zupę sosem sojowym. Gotować całość przez ok.20 minut. Przed podaniem pokroić grubo kolendre i dodać do zupy wraz z sokiem z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz