Dyniowe muffinki z kruszonką
Jak nadchodzi jesień to oczywiście w naszej kuchni pojawia się dynia i to pod równymi postaciami. Muffinek dyniowych nie mogło zabraknąć. Tym razem ze słodką chrupiącą kruszonką, w sam raz do gorącej herbatki.
Ciasto:
160 g mąki pszennej
140 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
90 ml oleju
30 ml mleka
240 ml puree z dyni
1 jajko
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
80 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
70 g miękkiego masła
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Puree z dyni wymieszać z mlekiem, olejem i jajkiem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ok. 3/4 wysokości.
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawą do piernika, dodać masło i wcierać mąkę palcami do momentu powstania kruszonki. Wierzch posypać obficie kruszonką, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz