Smażone banany w cieście Dominiki
Banany lubimy w każdej postaci. Chociaż jeszcze chyba z mięsem nie próbowaliśmy, ale kto wie. Deser na ciepło z serii łatwo ale pysznie.Pięć minut roboty i już można się delektować, a do tego jeszcze gałka lodów i odlot całkowity.
Składniki:
5 bananów
150g mąki pszennej
20g wiórków kokosowych
100ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz