Makaron z kurczakiem i ostrym sosem
Orientalne danie w nieco spolszczonej wersji, ale smak rewelacyjny. Radzimy nie pomijać żadnego ze składników mimo, że może on się wydać wam dziwny, ale uwierzcie nam wszystko w tym dani współgra smakowo i struktury uzupełniają się doskonale.
Składniki:
400g udka kurczaka (trybowane)
200g fasolki szparagowej, może być mrożona
pół małej dyni (około 400g)
2 cebule
2 cebule
szczypta chilli
limonka
limonka
łyżka sosu ostrygowego
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
olej do smażenia
ostry sos chili
makaron ryżowy
makaron ryżowy
kolendra do posypania
2 garści orzeszków arachidowych do posypania
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dynię obrać, wydrążyć i drobno pokroić w kosteczkę, czosnek i cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać dynię i fasolkę, przesmażyć, zdjąć. Na patelnię dajemy starty imbir, startą skórkę z limonki oraz sok, sos chili, sos ostrygowy, zagotowujemy. Makaron ryżowy sporządzić według przepisu na opakowaniu, dodać do patelni, razem z kurczakiem i warzywami wcześniej usmażonymi, wymieszać. Podawać posypany posiekaną kolendrą i orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz