Tort czekoladowo-kawowy
Czekolada i kawa to smaki które w ciastach i tortach uwielbiamy, dlatego przygotowaliśmy właśnie taki tort. Do tego ten tort jest bez pieczenia, więc nie trzeba się martwić czy biszkopt nam urośnie, lub jak go równo przekroić. Gorąco polecamy.
Masa czekoladowa:
500 ml mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
150g czekolady mlecznej lub deserowej
150g masła
niecałe 0,5 szkl cukru
150g śmietanki 36%
Krem kawowy:
500ml śmietanki 36%
2 łyżki kawy cappuccino
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
250g herbatników zwykłych
250g herbatników kakaowych
Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko wymieszać, postawić na ogniu i mieszać, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i dodać pokrojone masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko mieszać a następnie miksować mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubić i dodać do masy (ciepłej) i miksować.
Tortownicę wykładamy folią. Jeszcze ciepłą masą smarować obficie herbatnik jasny i łączyć z ciemnym, układać dookoła tortownicy.
Następnie smarować po jednym herbatniku i układać. Raz okrąg z jasnych herbatników, raz z ciemnych. Tak postępować aż cała tortownica będzie ciasno zapełniona herbatnikami.
Resztą masy smarować górę tortu, wtedy wypełni ewentualne luki między ciastkami. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię.
Śmietankę ubić z cappuccino i cukrem pudrem, na koniec dodać kawę. Tort smarować kremem i dekorować według własnego uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz