Makaron z krewetkami i szpinakiem

Czasami nasze polskie kubki smakowe zapragną w swym menu czegoś nieco egzotycznego. By sprostać ich wymaganiom przygotowaliśmy prosty makaron ze szpinakiem, krewetkami i pomidorkami. Było smacznie, bo nawet ci co są sceptycznie nastawieni do owoców morza zjedli ze smakiem bez marudzenia. 

Składniki:

100 g makaronu
200 g krewetek
100 g szpinaku
150g pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
½ łyki oliwy
¼ cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%

Ugotować makaron według opisu na opakowaniu. Krewetki rozmrozić, oczyścić. Szpinak opłukać i osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć pokrojoną w małą kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podsmażyć na złoty kolor.
Dodać krewetki i smażyć na większym ogniu przez pół minuty. Doprawić solą, pieprzem i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć smażenie.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać szpinak i wymieszać.
Gdy szpinak zwiędnie wlać śmietankę i zagotować. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Gotować mieszając jeszcze przez chwilę gdyby sos nie był jeszcze gęsty. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.










Komentarze

Popularne posty