Tiramisu z kokosem i bananami
Tiramisu już nie raz gościło na naszym blogu. Dzisiaj zaszaleliśmy i dodaliśmy bananów oraz mleczka kokosowego, wyszło lekko, delikatnie i pysznie. Takie wariacje bardzo lubimy i będziemy Wam prezentować częściej. Taki deser można przygotować wcześniej i poczęstować swoich serdecznych gości.
Składniki na 6 szt:
4 banany
500 g mascarpone
60 g cukru
3 jajka
300 g biszkoptów podłużnych
100 ml espresso
100 ml mleka kokosowego (płynnej części)
60 ml Malibu
Dodatkowo:
gorzkie kakao
Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. Zaparzyć espresso i wystudzić. Kawę wymieszać z mlekiem kokosowym i Malibu. Przelać do szerokiego naczynia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmieszać krótko serek mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Banany obrać i pokroić wzdłuż na pół. Do szklanek lub pucharków nałożyć na dno po łyżeczce kremu. Biszkopty namoczyć krótko w kawie z rumem i mlekiem kokosowym i wkładać na kremie. Następnie układać połówki bananów, pokryć znów kremem, ponownie namoczonymi biszkoptami i zakończyć kremem. Deser schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć gorzkim kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz