Zupa lazania
500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 ml sosu pomidorowego passaty
500-750 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka natki pietruszki
sól wg smaku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
10 niegotowanych makaronów lasagne albo makaron łazanki
śmietana kwaśna
ser żółty starty
rozdrobniony ser mozzarella
Cebule pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. W dużym garnku na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Wszystko smażyć na małym ogniu kilka minut aż mięso straci swój surowy kolor. Dodać pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię. Dusić jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Do zupy wsypać suchy makaron. Gotować na małym ogniu przez 10 minut (łazanki) a lasagne 20 minut, delikatnie co jakiś czas mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu. Na koniec do zupy wsypać starty ser i pokruszoną mozzarelle, poczekać aż się roztopi. Podać w miseczkach z kleksem śmietany i posypać świeżą natką.
Komentarze
Prześlij komentarz