Zupa cebulowa Pati

Nauczanie zdalne często owocuje tym, że uczniowie szperają w starych zeszytach mam i babć. Tak też zrobiła nasza Patrycja i znalazła przepis na pyszną zupę cebulową. Najpierw przygotowała ją w domu, a gdy wróciliśmy do szkoły wykonała ją wspólnie z koleżankami. Pycha. 
 
Składniki:

Zupa
1 kg cebuli zwyczajnej 
80 g masła klarowanego 
3/4 szklanki białego wina wytrawnego
500 ml bulionu wołowego
5 średnich ząbków czosnku
łyżeczka tymianku 
po pół łyżeczki soli i pieprzu
płaska łyżeczka cukru
2 liście laurowe

Grzanki
pół długiej bagietki pszennej
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
50 g sera sera typu parmezan

W wybranym naczyniu umieścić około 80 gramów masła klarowanego. Poczekać, aż masło się roztopi i nagrzeje. Do masła dodać obrane i pokrojone w piórka cebule.
Ustawiam średnią moc palnika i smażyć cebulę bez przykrycia przez około 20 minut. Co kilka minut mieszać. Gdy cebula jest już zeszklona i miękka można do niej dodać sól, cukier i listki laurowe. Smażyć cebulę kolejne 20 minut. Po około 20 minutach cebula zarumieni się, puści więcej płynu i jeszcze zmniejszy objętość. Dodać do niej pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę i tymianek. Po 10 minutach wlać 3/4 szklanki białego wytrawnego wina. Zamieszać zupę i gotować ją przez kilka minut bez przykrycia, aż większość wina odparuje. Na koniec wlać jeszcze minimum 500 ml esencjonalnego bulionu wołowego. W końcu przykryć garnek przykrywką i gotować  zupę cebulową przez ostatnie 30 minut na malutkiej mocy palnika. Zupa powinna tylko lekko mrugać
Długą bagietkę pszenną pokroić w poprzek na cienkie kromki. Każdą kromkę posmarować z obu stron delikatną oliwą z oliwek. Nagrzać dużą patelnię z grubym dnem. Na nagrzaną patelnię kłaść kawałki bagietki i podpiekać obu stron na rumiano. 
W naczyniu z zupą (które nadaje się do zapiekania) umieścić grzanki, zaś na grubych oczkach zetrzeć ser. Ser wyłożyć na grzanki i zupę. Naczynie z zupą cebulową, z grzankami i serem umieścić w nagrzanym piekarniku i zapiekać kilka minut, aż ser się roztopi.







Komentarze

Popularne posty