Makówka z mango
Słoneczny, delikatny serniczek z makiem i z warstwą mango. Jest tak uroczy z wyglądu, że nawet nie potrzebuje za wiele dekoracji. Doskonale sprawdzi się na letnie imprezy zarówno te w domu jak i w ogrodzie. A może go zrobić nawet poczatkująca pani lub pan domu.
Warstwa serowa
750 g sera białego zmielonego
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki suchego maku
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny
200 ml gorącej wody
750 g sera białego zmielonego
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki suchego maku
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny
200 ml gorącej wody
Warstwa owocowa:
1 puszka mango w syropie
1 łyżka żelatyny
150 ml gorącej wody
wiórki kokosowe do obsypania boków ciasta
Warstwa serowa: żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą) wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby wystygła. Do misy przełożyć ser biały zmielony, mleko kokosowe, wsypać cukier puder, dodać mak, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie cienką stróżką wlewać wystudzoną żelatynę do masy cały czas miksując. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy (24 cm lub mniejszej) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Warstwa owocowa: żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą) wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby wystygła. Do naczynia blendera wlać zawartość puszki z mango (wraz z syropem) i zblendować. Kolejno wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zblendować. Masę mango przelać na stężałą warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki. Stężałą górną warstwę obsypać na rantach wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz