Torcik ze smażonego ciasta kruchego
Smażonego tortu z ciasta kruchego to jeszcze nie robiliśmy, tzn do dziś. Super sprawa dla tych co nie lubią zagniatać ciasta albo nie mają piekarnika. Nasz krem do tortu jest z nutą advokata, ale możecie dodać owoce czy inny trunek według uznania.
Ciasto:
375 g mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła (zimnego-lekko zmrożonego)
100 g posiekanych orzechów laskowych
Krem:
800 g śmietany 36%
50 ml advokata
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki żelatyny
3 łyżki ciepłej-przegotowanej wody
800 g śmietany 36%
50 ml advokata
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki żelatyny
3 łyżki ciepłej-przegotowanej wody
W misce umieścić mąkę i cukier. Zmrożone masło zetrzeć na grubych oczkach i dodać do miski z mąką i cukrem. Mieszankę masła z mąką i cukrem ucierać "przez palce" tak by powstała drobna kruszonka, a następnie dodać posiekane orzechy.
Kruszonkę przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Gorącą kruszonkę odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotować krem.
Żelatynę umieścić w szklaneczce i zalać wodą, odstawić do napęcznienia.
W misie robota umieścić dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć ubijać na niskich obrotach. Po chwili ubijania, do śmietany dodać cukier puder i pastę waniliową, mikser włączyć na najwyższe obroty i ponownie zacząć ubijać śmietanę. W trakcie ubijania cienkim strumieniem dolewać advokat. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dolać żelatynę.
Składnie ciasta: Obręcz do tortów ułożyć na talerzu, na dno wsypać pierwszą partię smażonego ciasta i lekko przygnieść dłonią. Na warstwę ciasta wyłożyć część masy śmietanowej, następnie posypać kolejną partią ciasta, i wyłożyć kolejną partię kremu. Postępować tak do momentu wykorzystania całego ciasta i kremu.
Górę udekorować np. siekanymi orzechami laskowymi i tartą białą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2h w celu stężenia kremu.
Komentarze
Prześlij komentarz