Tarta bananoffee
Banany, kajmak, mascarpone i ubita śmietana to połączenie po prostu musi być pyszne. A jeszcze do tego kruchutkie ciasto to jest obłęd. Tarty są bardzo prostymi ciastami, do zrobienia dla każdego. Dlatego polecamy zrobić sobie coś pysznego do niedzielnej kawki po pysznym obiedzie.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem kajmakowy:
300 g masy kajmakowej
150 g serka mascarpone
Krem śmietanowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
4 szt banany
kakao gorzkie
Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra dół. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na wielkość większą niż forma. Odkleić górny arkusz papieru i odwrócić ciasto, nakładając na formę. Delikatnie odkleić pozostały papier. Ciasto delikatnie wyrównać. Formę wstawić ponownie do lodówki i dobrze schłodzić około 20min. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć żeby nie urosło. Ja obciążyłam 3 foremkami do zapiekania, które ułożyłam na papierze do pieczenia. Ciasto piec przez 15-20 min, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 5 min żeby ciasto się zarumieniło. Gotowe ciasto dokładnie wystudzić. Masę korówkową dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i posmarować nim dno tarty. Następnie ułożyć obrane i przecięte podłużnie banany. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić wraz z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Krem wyłożyć na banany. Całość oprószyć gorzkim kakao. Tarte schłodzić najlepiej przez kilka godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz