Tarta tatin z gruszkami


Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco*.



Spróbowaliśmy upiec podobną, jesienną tartę tym razem z gruszkami, efekt samych nas zaskoczył, a smaku nie da się opisać. 




Składniki:

Ciasto:

1/2 kostki masła 
1/2 szklanki cukru 
1,5 szklanki pszennej mąki 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy 
kilka łyżek kwaśnej śmietany 

Owoce:

1 kg twardych gruszek 
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła 
sok z połówki cytryny 


Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem śmietany wyłożyć na stolnicę i siekać nożem do momenty aż masło będzie w małych kawałeczkach. Zagnieść ciasto, dodając śmietanę. Wyrobione ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki. 
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki, wrzucić do miski z zimna wodą z dodatkiem soku z cytryny by nie ściemniały.
Na patelni rozpuścić cukier, dodać masło i cały czas mieszając uzyskać jasny karmel. Dodać gruszki i chwile razem smażyć. Przełożyć gruszki wraz  z karmelem do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. I wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. 
Kiedy gruszki puszczą sok i lekko się zarumienią, wyjąć je z piekarnika i zostawić na chwile, by się ostudziły. Kiedy gruszki już maja prawie pokojową temperaturę, przykryć je rozwałkowanym ciastem. Brzegi ciasta dokładnie wsuwać do środka formy, tak by gruszki było bardzo dokładnie przykryte. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Kiedy ciasto trochę przestygnie, położyć na nie duży talerz i szybkim ruchem obrócić do góry dnem. 

















*https://pl.wikipedia.org/wiki/Tarta_Tatin

Komentarze

Popularne posty