Krem z buraków
Ta zupa jest specyficzna, jesienna, o wspaniałym kolorze i smaku. Samo wykonanie jest banalnie proste, a gotowy produkt niezwykle wykwintny i mało spotykany. Dlatego Kulinarni polecają odkrycie buraka ćwikłowego na nowo.
Składniki:
4 buraki ćwikłowe
2 jabłka kwaśne
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
ser kozi
Buraki obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać wodą, tak żeby je przykryła, przyprawić i gotować na wolnym ogniu. Jabłka obrać, również pokroić w kostkę i dodać do zagotowanych buraków, dalej gotować do miękkości buraków. Przyprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Całość dokładnie zblendować, nalewać do bulionówek i ozdabiać łyżka sera koziego z odrobiną świeżych ziół.
i ten kolor... <3
OdpowiedzUsuńO tak kolor jest mega, zresztą ulubiony jednej z naszych sorek :)
Usuń