Pieczone pączki
Tłusty czwartek to czas objadania się słodkimi smakołykami: pączkami i faworkami, które to tradycyjnie smaży się na tłuszczu. Złamaliśmy trochę zasady i polecamy Wam delikatnie zmieniony przepis na pączki, bardziej lekkie, żeby nie powiedzieć fit, bo to już byłaby przesada oczywiście. Święto ma swoje prawa i trochę mąki pszennej... ojojoj gluten i trochę masła.. ojojoj strasznego tłuszczu zwierzęcego w ten dzień nie może zabraknąć.
Składniki:
500 g mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
1 jajo
60 g masła
50 ml oleju
3/4 szklanki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka soli
50 g amarantusa ekspandowanego
30 g otrąb pszennych
świeże lub mrożone maliny
Do mąki dodać sól, otręby i amarantus. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mieszanki z mąką. Rozpuścić masło i dodać do niego olej i cukier, wymieszać. Do ciepłej masy dodać żółtka i jajo i mieszać krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodać ciepłą, ale nie gorącą, masę tłuszczowo-jajeczną do mąki i wyrobić ciasto.
Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Z ciasta odrywać kuleczkę i formować jak kluskę, następnie spłaszczać, kłaść maliny, dobrze zaklejać i znów formować kulę. Odłożyć do wyrośnięcia na około 20-30 min. Pączki piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz