Naleśniki z farszem drobiowym Miśki
Naleśniki doskonale sprawdzają się jako wytrawne drugie danie. Miśka nas do tego przekonuje i wytacza ciężkie działa w postaci swoich naleśników z farszem drobiowym z delikatną nutą pomidorów i papryki. My jesteśmy zachwyceni, teraz Wasza kolej na opinie.
Składniki:
Farsz:
1/2 kg piersi z kurczaka
łyżka przyprawy do gyrosa
1-2 cebule
350 g pieczarek
2 świeże papryki (czerwona i żółta)
sól
pieprz
200 g startego sera żółtego
Naleśniki:
1 jajko
1 i 3/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
szczypta soli
Ponadto:
200 g przecieru pomidorowego,
2 łyżki bazylii,
olej
dowolny sos majonezowo - czosnkowy
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników).
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Smażyć dość cienkie naleśniki.
Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Można włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200 stopni) na kilka minut (tak by ser żółty się roztopił). Podawać polane sosem majonezowo-czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz