Muffiny pomarańczowe Iwonki
Jak mówi klasyk: muffin Ci u nas dostatek ;) Doszło do tego nawet, ze Kulinarni aby zrobić nowe smaki muffinek muszą nieźle sobie głowy nałamać oraz przejrzeć zasoby internetu w szerz i wzdłuż. Ten rodzaj ciasteczek zaczyna być naszą obsesją, ale jakże słodką obsesją. Iwonka już w nią popadła, popadnijcie i Wy!!
Składniki:
150 g mąki
65 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 cukier waniliowy
100 ml kefiru
1 jajko
55 g masła
Do jednej miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej połączyć jajka z kefirem i roztopionym ostudzonym masłem. Masę kefirową przelać do miski z suchymi produktami. Szybko wymieszać. Ciasto powinno zostać grudkowate, inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładać do papilotek. Piec około 15 minut w temperaturze 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz