Jaglane kopytka
Mieliśmy już na naszym blogu pierogi z kaszą jaglana na słodko. Tym razem kasza natchnęła nas do sporządzenia kopytek jaglanych. Wyszły lekkie, delikatne i co tu dużo mówić naprawdę zdrowe, bo wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości czy warto zrobić te kopytka?
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
110 g mąki pszennej lub orkiszowej
2 jajka
sól morska
Kaszę dokładnie, opłukać na sitku lodowatą wodą. Wsypać do garnka, dolać dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotować na małym ogniu około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Gotową kaszę zostawić pod przykryciem, do napęcznienia.
Lekko schłodzoną kaszę, zmielić na średnim sitku maszynką do mięsa. Dodać mąkę i jajka i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa się klei, dodać trochę mąki.
Masę podzielić na trzy części. Stolnicę posypać mąką i każdą część rozciągnąć na wałeczek o średnicy około 3 cm. Wałeczek kroić na kluski o długości 4-5 cm. Do gotującej, lekko osolonej wody, wrzucać kluski. Gotować, od wypłynięcia około 30 sekund. Wyjmować łyżką cedzakową.
Komentarze
Prześlij komentarz